מאכלים פולניים

מאכלים פולניים 2018-01-21T10:05:49+00:00

מאכלים פולניים

מאכלים פולניים ? אולי התכוונו למאכלים הידישיים , מאכלים יהודיים וותיקים שנותנים לנו להרגיש את השייכות הזו לעם היהודי היידישיי….

מאכלים פולניים. בואו ננפץ מיתוסים: המאכלים הפולניים הם מושפעים בעיקר ממטבחים סלביים, טורקיה, גרמניה, הונגריה צרפת. רבות נמצא מאכלים שמאוד דומים למאכלים רוסיים  כמו הבורשט והקרעפלך, ברוסיה נהוג לקרוא לקערפלך  ורניקי . זה כמעט אותו מתכון,  אך הפולנים נוהגים לפזר מעל הקעפלך בהגשה את הבצל המטוגן.

אצלנו בארץ נהוג לכנות את המטבח הפולני כפי שאמרנו בתחילה : מטבח יהודי. היות ואכן המאכלים הפולניים הם כמו ריכוז של כל עדות אשכנז. ואכן מבין עדות אשכנז בארץ בולט במיוחד המטבח הפולני המסורתי.

מאכלים פולניים יש בהם שימוש נרחב בחומץ. המטבח הפולני אוהב כבושים.  כרוב חמוץ, הרינג, מטבלי שמן חומץ, נקניק מעושן ועוד. המאכלים הפולניים עשירים בבשר, דגים, איטריות. פולין ארץ מיוערת. עם היערות האלה פולנים אוהבים מאוד את פטריות היער, אגוזים דבש.

לפולנים יש יחס מאוד מיוחד לארוחה. לא סתם רווחת הדיעה שאם יש לך "אמא פולנייה" , אז הבריאות שלך מעל הכל. כן, "אמא פולניה" בעלת מסורת וותיקה הנותנת מקום מיוחד לאוכל שנכנס לגוף, לבריאות, לארוחה שחייבת להיות מיוחדת ומזינה, כוללת את כל רכיבי התזונה : בשר דגנים ירקות. ועל כן אנו מצווים על יד אותה אמא פולנייה : "לגמור הכל מהצלחת…"

מאכלים פולניים כוללים את הנפוצים שבהם, כבד קצוץ, גפילטע פיש, קניידלך, לביבות, צימעס, קוגל טשולנט, קרעפלך… ועוד ועוד , שמות יידישיים של מאכלים שידועים לנו . אבל האוכל הפולני האמיתי הוא אוכל כבד, נותן לנו תחושה של משפחתיות, חום, דאגה.

מאכלים פולניים –  אין הרבה תבלינים שמייחדים אותם. אבל יש שימוש בתבלינים. הפולנים מעדיפים את הטעם הטבעי הבא מירקות, עשבי תיבול  ומהבשר. אולי החיך הישראלי מורגל למאכלים מתובלים במיוחד ולתבלינים ממקורות אסיה וצפון אפריקה ומשום כך , בעיני הצברים, המטבח הפולני הוא תפל…. גם זה מיתוס שננפץ כאן: המטבח הפולני עשיר בטעם. 

אם תשאלו בדרך כלל אנשים על הגפילטעפיש, בדרך כלל אנשים שלא מכירים או גדלו במטבח הפולני,  ישר יעוותו את פניהם בהבעת גועל… אבל לא!!  הגפילטעפיש מידיים פולניות אמיתיות לצד החזרת, הוא נחשב למעדן ולא סתם אנשים שבאים מבית פולני מסורתי, ישאלו עליו מייד בתחילת הארוחה וזו תהיה אווירת השבת או החג שלהם. מי שלא טעם גפילטעפיש מתוק אמיתי עם גזר מבושל מעל,  לצד החזרת, מפסיד!! 

באתר המתכונים שלנו נשתדל להביא בפניכם גם מאכלים שלא עשו עלייה לארץ וקיימים בפולין. אך כל המאפיינים הפולניים קיימים בהם. כמו מעדן  שלא כל כך מוכר במוצאו הפולני, הוא הביגוס. הביגוס זה הכרוב הלבן המבושל ממולא בבשר. כבר אמרונו שפולנים אוהבים הרבה כרוב לבן???

אנחנו מזמינים אתכם להתרשם מהמאכלים הפולניים שלנו ולטעום את הטעם החמצמץ הכבוש, המתוק והחריף וליהנות מחווית טעם של פעם.

ואיך אומרים בפולנית , לא יידיש ! סמאצ'נגו! שזה : בתיאבון.

קדימה הקליקו למגוון מאכלים פולנייים….