בלינצ'ס
זהו אחד מהמאכלים ההונגריים הטיפוסיים שאין לו כמויות מדוייקות. הוא פשוט מורכב מ 4 דברים ומכינים אותו לפי הרגש. כאמור אין אף פעם אחריות לכמות החביתיות שיוצאת בסוף כך שתמיד נשארות מספר חביתיות למחר. מאכל זה, שמוכר בכל הארצות הסלאביות, למדתי להכין מאימי עוד בילדותי והוא שימש לי, תמיד, כתחליף לכל ארוחה אחרת, כשהייתי צריכה להכין לי אוכל לבד.
הסינים אומרים: "תן לרעב אוכל והיצלת אותו לרגע. למד את הרעב לצוד את דגו לבד והיצלת את חייו…" כנראה שזו הייתה הסיבה שאימי ז"ל לימדה אותי להכין בליצ'ס בגיל כל כך צעיר (הייתי בת שמונה). ומאז ועד היום הכל עבר בירושה לילדי וביום מן הימים אולי גם לנכדי…
אכילת בלינצ'ס בבתינו הייתה תמיד חגיגה בפני עצמה, כי, "בלינצ'ס" זו ארוחה בפני עצמה. אחרי הבלינצ'ס השלישי לא רוצים שום דבר יותר. אבל, חצי שעה אחר כך מתחשק פתאום עוד בלינצ'ה אחד… כיוון שהוא משמש תחליף מעולה לממתקים והוא תמיד טעים.
ועוד הערה לגבי הבלינצ'ס: יש כאלה שמכינים את עיסת הבלינצ'ס עם סוכר. אני נמנעת מכך מכמה סיבות: הראשונה היא: שהמילויים לבלינצ'ס גם ככה מספיק מתוקים. הסיבה השניה היא: שהבליצ'ס נידבק עם המתיקות הזו למחבת והופך מהר מאוד קראמלי מר…
הסיבה השלישית היא: שניתן מבלינצ'ס נייטראלי להכין גם ארוחה מלוחה עם מילויים מלוחים.
החומרים לבלינצ'ס מיועדים לטיגון במחבת טפלון קטנה של 20 ס"מ קוטר:
כמות הבלינצ'ס היא ל 2-3 סועדים (גם במתכון זה אסור לעזוב את עמדת הבישול…)
150 גרם קמח.
1/3 ליטר חלב (בערך כוס ורבע).
3 ביצים.
קורט מלח.
3 כפות שמן או חמאה שהומסה במחבת אחר או במיקרו.
מעט שמן לטיגון.
מחבת טפלון קטנה.
תוספות לתערובת הבצק למילוי מתוק כבחירתכם:
1 כף קוניאק או ברנדי אחר.
מעט מאוד קליפת לימון מגורדת – מוסיף ריח וארומה.
אופן ההכנה:
לערבב את החומרים אחד עם השני לפי הסדר שרשום בכותרת "חומרים". כלומר: קמח עם חלב באים קודם ואז להוסיף את הביצים ובסוף את החמאה המומסת. השמן לטיגון נישאר כמובן לטיגון הבליצ'ס. מי שרוצה להוסיף את הקוניאק וקליפת הלימון מומלץ מאוד (כשהסועדים הם ילדים, להוסיף רק קליפת לימון למרות שרוב האלכוהול מתאדה בבישול… אבל עדיין נשאר משהו.
התערובת צריכה להיות נוזלית אבל לא יותר מידי נוזלית, איזו שהיא צמיגות בכל זאת צריכה להיות בה. ואם היא לא נוזלית מספיק, רצוי להוסיף חלב.
עבודת הטיגון:
לטגן בלינצ'ס היא מלאכת אומנות בפני עצמה, זה עניין של מיומנות וזריזות ידיים אבל, ניתן ללמידה ואפילו למידה מהירה. גם ילדים לומדים זאת מהר מאוד.
אם כן: לחמם היטב מחבת על אש בינונית-גבוהה, עם 3 טיפות שמן (לא שמן זית!!!) והדגש הוא על טיפות…
רק כשהמחבת חמה מאוד לשפוך, בעזרת מצקת, מעט מנוזל התערובת ובו זמנית לאחוז בידית המחבת ביד השניה כשהמחבת מורמת קצת מהאש. כך שיש לכם עליה שליטה, ובו זמנית לעגל את המחבת כך שהתערובת תיזל על כל תחתית המחבת ותהפוך למחבתית עגולה, שלמה ודקה.
להניח את המחבת חזרה על האש ולהמתין עד שהמחבתית התייבשה מלמעלה. בעזרת תרווד, מחומר שאינו שורט את הטפלון, להפוך את המחבתית אל צידה השני, להמשך טיגון של עוד 20 שניות. להניח על צלחת שטוחה וגדולה שעליה ניתן להערים את כל הבלינצ'ס עד שכולם יהיו מוכנים. כדי שלא יתקררו, יש לכסות אותם במיכסה גדול ועמוק. (תמיד יש איזה מיכסה של סיר או מחבת גדול בבית). לחזור על אותן הפעולות, עד שנגמרת התערובת.
הגשת הבלינצ'ס:
בלינצ'ס, הם כאמור, ארוחה בפני עצמה וכשבני המשפחה הקרובים מתכנסים יחד נופלת, במיקרים רבים, מסכת הגינונים ועל השולחן עורכים צלחת בלינצ'ס גדולה ומכוסה. לידה, ריבות מסוגים שונים, גבינה לבנה מעורבת בסוכר וקינמון (מי שאוהב מוסיף גם צימוקים ), סירופ מייפל, סירופ שוקולד, אבקת סוכר, קוביות תפוחי עץ מטוגנות בסוכר ומיץ לימון, קצפת של שמנת מתוקה, תות שדה חתוך ומומתק, ועוד כיד הדמיון הטובה.
צלחת אישית וסכו"ם לכל סועד.
הסתערות נעימה ובתיאבון.
מילויים לבלינצ'ס מתוק:
הרי כמה הצעות מתוקות למילוי.
כל סוגי הריבות שאוהבים. פשוט למרוח סביב לקפל לצורת גליל או לצורת "ארנק" סגור. כלומר: לקפל שני צדדים מקבילים ואת הצד השליש לגלגל לצד הרביעי וכך נוצר הארנק. לפזר אבקת סוכר ולאכול.
גבינה לבנה עם קינמון וסוכר:
החומרים:
קופסת גבינה קרש.
כף גדושה קרם פרש.
חצי כפית קינמון או יותר.
3 כפות סוכר גדושות או יותר – לפי המתיקות שאוהבים (לקחת בחשבון שהבלינצ'ס עצמם אינם מתוקים אז אפשר להמתיק את הגבינה יותר. לערבב היטב יחד עד שהסוכר נמס.
גרד של קליפת תפוז ו/או לימון.
כף מיץ מלימון טרי.
חלמון אחד או שניים של ביצה לא מבושלת (אין סכנה מסלמונלה כי מטגנים את הבלינצ'ס אחר כך עם המילוי).
צימוקים שהושרו קודם לכן במים רותחים או משקה אלכוהולי כלשהו, כדי שיקבלו נפח.
מילוי הבלינצ'ס להגשה:
לערבב היטב את כל החומרים בעזרת מקצף ידני ולמרוח על הבלינצ'ס. לקפל כמו שמוסבר למעלה ולהחזיר למחבת עם מעט שמן ולטגן לצבע זהוב כהה משני הצדדים. להניח על צלחת הגשה, לפזר אבקת סוכר ולהגיש חם. אפשר לקשט בפירות יער שונים או בתותים כדי לגוון את הצבע.
תפוחי עץ מטוגנים בסוכר, קינמון ומיץ לימון:
לקלוף תפוח עץ קשה אחד
לגלען אותו ולחתוך לקוביות. לשים במחבת ולהוסיף כפית או שתיים סוכר, ¼ כפית קינמון ומיץ מחצי לימון טרי. לטגן במחבת ללא שמן על אש בינונית. לערבב תוך כדי הטיגון וכשחתיכות התפוח קיבלו צבע חום זהוב והתרככו, להוריד מהאש ולהגיש כמילוי לבליצ'ס.
יש כאלה שמוסיפים קוביה קטנה של חמאה קרה בסוף הבישול ומערבבים היטב ונותנים לעסק להתבשל עוד דקה או שתיים – לטעמכם.