ליפתן מפירות יבשים

ליפתן מפירות יבשים 2017-11-28T14:14:54+02:00

ליפתן מפירות יבשים

ליפתן מפירות יבשים אני מכינה בעיקרון רק לחג הפסח. ראשית, בגלל שכך למדתי מאמא שלי שהליפתן הזה שייך לפסח ושנית, כיוון שזהו ליפתן שעוזר מאוד להורדת האוכל.
כיוון שחג הפסח הוא חג "הזלילה הגדולה" ומספר המנות המוגש בערב זה הוא גדול מאוד, אני מקפידה להגיש את המנות קטנות ואת הליפתן הזה, בסוף הארוחה.
בכל מיני אתרים באינטרנט של הארץ, גיליתי שגילו את הליפתן הכיביכול פולני הזה מחדש בארץ, ולכל אחד יש מתכון משלו… ולמה אני אומרת כיביכול? כיוון שבאחת מארוחות הפסח שהכנתי בקהילה יהודית שעבדתי בה, הכנתי גם את הליפתן הזה והמלצריות שהגישו את הארוחה, שהיו כולן יוצאות טורקיה היתלהבו ממנו מאוד ואמרו שאמא שלהן מכינה אותו בדיוק אותו דבר… אז מהיכן בא המתכון הזה מפולניה או מטורקיה? לא יודעת…

הערה:

מאחר שהפרי היבש סופח מים, הוא מכפיל ואף משלש את ניפחו וצף למעלה בזמן הבישול. לכן, עדיף לבשל ליפתן זה בסיר גדול יותר מהרגיל, כדי שלא יגלוש שום דבר החוצה ומידי פעם, לדחוס את הפרי חזרה לסיר.




החומרים:

150 גרם שזיפים שחורים מיובשים רצוי מגולענים.
150 גרם פרוסות תפוחי עץ מיובשות.
150 גרם משמשים מיובשים.
ומי שאוהב ניתן להוסיף גם כ 150 גרם אגסים מיובשים.
3-4 כפות סוכר (מי שאוהב מתוק יותר תמיד ניתן להוסיף סוכר).
½ 2 ליטר מים.
מיץ מלימון אחד.

אופן ההכנה:

לשטוף את הפירות במים קרים ולהכניס לסיר גדול מאוד. יש מהדרין ששוטפים את הפרי במים רותחים בגלל ה"דונג" שיש עליו, גם זו אפשרות.
להוסיף את המים לסיר ולהרתיח על אש גבוהה. להוסיף את הסוכר, לערבב היטב ולהוריד את האש. לבשל על אש קטנה עד שהפירות שצפו למעלה שקעו חזרה למעמקי הסיר (כי הם ספחו את המים שהיו חסרים להם לאחר ייבושם). להוסיף מיץ לימון. לטעום ולשפר טעמים: להוסיף סוכר או מיץ לימון, אם חסר.
להגיש קר מאוד וביום המחרת הוא טעים עוד יותר…