ליפתן תפוחים
החומרים:
1 קילוגרם תפוחי עץ.
1 ליטר מים.
סוכר לפי הטעם (להתחיל במעט ולהוסיף כל פעם עוד קצת עד שמתקבל הטעם הרצוי).
מיץ מחצי לימון.
1 שקית סוכר וניל – או קצת גרד ממקל וניל – לבחירה.
אופן ההכנה:
לקלוף את התפוחים, לחתוך לרבעים ולגלען. לשטוף היטב ולחתוך כל רבע תפוח לשמינית, להכניס לסיר גדול, להוסיף את המים. להוסיף מיץ לימון וסוכר. להעמיד על האש ולכסות את הסיר במכסה עד לרתיחה. להוריד את המכסה ואת האש. לבחוש לאט כדי שהתפוחים לא יתפרקו ולבשל על אש קטנה כ ¾ שעה או עד שהתפוחים שוקעים חזרה למעמקי הסיר שכן, בתחילת הבישול עולים התפוחים וצפים למעלה. לאחר הורדת האש, כשהמים לא מבעבעים יותר, לכסות את הסיר כמחציתו עד סוף הבישול.
לקרר ולהגיש קר.
וריאציות לליפתן תפוחים:
כאמור, ניתן להכין את אותו הליפתן מפירות אחרים. במקום תפוחי עץ, ניתן להשתמש בגויבות, מישמש או, חבושים ולהכין באותו אופן. את החבושים צריך לקלוף, לגלען ולטפטף עליהם מיד טיפות לימון כי, הם משחירים מהר יותר מתפוחי עץ. את הגויבות לא צריך לקלוף, רק להוריד את העוקץ ולחתוך לרצועות או קוביות דקות או עבות – כפי שאוהבים ולבשל באותו האופן כמו את התפוחים,
את ליפתן הגויבות רצוי להסמיך בפודינג. ניתן גם להוריד את גרעיני הגוייבות לפני הבישול.
לפני סוף הבישול לערבב 2 כפות גדושות של אבקת פודינג בטעם פירות ובצבע ורוד בכוס עם מעט מים קרים כך, שלא ישארו גושים ולהוסיף לליפתן הרותח. לתת לתערובת החדשה לרתוח מספר דקות קצר, תוך כדי בחישה עדינה, רק עד שנוצר פודינג סמיך, להוריד מהאש. לקרר ולהגיש קר.