מאכלים עירקיים
מאכלים עירקיים – אם נשאל מישהו אקראי ברחוב, "איזה מאכל עירקי אתה הכי אוהב/ מכיר", רוב הסיכויים שישר עולה לנו בראש "הקובה". בראש ובראשונה נבהיר, שהקובה אמנם מאכל טעים ונפוץ, אבל הוא רק חלק קטן מתרבות שכוללת בתוכה מטבח שופע ובריא ומגוון מאכלים עירקיים נוספים. כאן ניחשף אל העושר והריח הייחודי של מטבח גדול עשיר ומפנק…
המאכלים העירקיים ידועים בשפע תבלינים , ריחות משכרים וטעמים חזקים. התבלין החזק ביותר במאכלים העירקיים, או יותר נכון, תרכובת תבלינים ידועה היא הבהרט. הבהרט מורכב משפע תבלינים, שמאפיינים את המאכלים העירקיים : הכמון , הציפורן, פלפל גס, הל, קינמון, פרחי ורדים ועוד. קשה שלא להבחין בטעמם של התבלינים האלה בכל מאכל שיימצאו בו, אלו תבלינים דומיננטיים, וטעמם ניכר. רק יד עירקית, מנוסה, יכולה לדעת בדיוק "לפי הטעם" כמה לשים בתבשיל, כדי שייצא טעים בדיוק כמו האמא של אמא של אמא….עוד מדורי דורות.
כל ארוחה עירקית תכלול מבין שפע מאכליה תוספת עיקרית והיא האורז. קצת מטוגן ומבושל ברכות כשכל גרגר נפרד בתוך הסיר, על כל צורותיו השונות. המאכלים העירקיים אוהבים הכל עם אורז. האורז משתלב כמעט בכל תבשיל עירקי: אורז עם עדשים כתומות, אורז אדום עם עגבניות …. העוף ממולא באורז…. ואם לא כלול בתבשיל, אז בקערית נפרדת בצד.
אז כמו שאמרנו בראש הדף שלנו, בואו נחזור אל הקובה. מאכל מאוד נפוץ במטבח העירקי. משפחות רבות ממוצא עירקי נוהגות בימי שישי בצהריים לאכול את הקובה, כמסורת, כמנהג שלא מוותרים עליו בין אם במרק בין אם מטוגן על כל סוגיו….
ב- 1950 הייתה העלייה הראשונה והגדולה של יהדות עיראק לארץ, אשר הביאה עמה תרבות שופעת ומאכלים עירקיים אשר השתלבו בצורה מאוד חזקה בנוף הישראלי ומבין המטבחים המזרחיים נמצאים הניחוחות והטעמים של מאכלים עירקיים בין הראשונים.
המאכלים העירקיים לרוב דורשים בישול ארוך. כדיי שהעוף או הבשר יספגו את טעם התבלינים הייחודי למאכלים עירקיים. אם הזכרנו את יהדות עירק, איך לא נביא את הטבית, הוא החמין העירקי הייחודי לשבת, המבושל על הפלטה למשך לילה שלם ונחשב כיום לאחד ממעדני השבת המופלאים אשר ניחוחותיו מעלים זיכרונות לדורות הבאים.
אז אם לא שפר מזלכם ולא נקשרתם באיזה שהוא קשר משפחתי למאכלים עירקיים, שבאופן יוצא דופן נטמעים עמוק בזיכרון החיך שלנו, כנסו כאן, באתר שלנו, בדיוק בקטגוריה זו, ותלמדו מהשפע שיש למאכלים עירקיים להציע.