עוגת דובדבנים עם בישקוטים ורוטב וניל
הערבים בחורף האירופיאי ארוכים מאוד. החושך יורד כבר בשעה ארבע אחר הצהריים ונמשך בערך עד השעה שמונה וחצי בבוקר שלמחרת. זמן החושך הארוך ביותר הוא דווקא בעונת החגים הנוצריים בחודש דצמבר – חג המולד והסילווסטר. שאותם חוגגים ב 24 לדצמבר – חג המולד (חג שנמשך יומיים) וב 31 לדצמבר (חג שנמשך יום) והוא ראש השנה הנוצרי. בחגים אלו הכל סגור ומסוגר. אנשים יושבים בבתיהם ומתחממים להם בדרכם שלהם, אם זה ליד הקמין שמחומם בעזרת גיזרי עץ, או ליד תנורי חימום או מתחת לשמיכות, וגם בעזרת משקאות אלכוהוליים חמים. בדרך כלל חוגגים חגים אלו בחיק המשפחה, למי שיש, או בחברותא. כיוון שאנו היהודים לא חוגגים חגים אלו אני מרגישה בתקופה זו כנטע זר במקום שלא שלי ואז הגעגועים לארץ מכרסמים בי ביתר שאת. כדי להשקיט את געגועי, ניצלתי את הזמן והכנתי מין עוגה שכזו שהיא בעצם לימי הקיץ החמים אבל, כיוון שבחוץ היה קר מאוד, ידעתי שהעוגה תהייה מוכנה מהר מאוד, כי השתמשתי במקרר הגדול שלי – המרפסת – שבה הטמפרטורה יורדת בחורף גם למספר מעלות מתחת לאפס…
החומרים לתבנית מלבנית מזכוכית או מקרמיקה בגודל 36X26 בערך:
חומרים לעוגה
2 חבילות בישקוטים.
2 צנצנות ליפתן דובדבנים מוכן או שקית במשקל 1 ק"ג דובדבנים קפואים + ½ ליטר מים.
4-5 כפות סוכר.
2 כפות קורנפלור מומסות במעט מים.
9 גרם ג'לטין.
תיבול אפשרי: קורט אבקת ציפורן, וקורט קינמון.
לרוטב הווניל
1 ליטר חלב.
½ מקל וניל.
4-5 כפות סוכר.
2 כפות קורנפלור מלאות או, אם יש – שקית פודינג וניל לבישול לחצי ליטר חלב.
200 מ"ל שמנת מתוקה לקצפת.
אופן ההכנה:
להמיס את הג'לטין בתוך קערית קטנה עם 2-3 כפות מי ברז קרים. להשהות עד לשימוש.
להניח בתבנית את הבישקוטים בצפיפות אחד ליד השני.
להכין מן הדובדבנים פודינג: אם יש ליפתן דובדבנים בצנצנת: לסנן את הדובדבנים מהמיץ שלהם לתוך סיר. להרתיח את המיץ ולהוסיף סוכר, קורט אבקת ציפורן וקורט קינמון. להוסיף את הדובדבנים ולהמשיך לבשל עד לרתיחה. לטעום, אם חסר סוכר, להוסיף עוד כף או יותר, לפי הטעם האישי.
לדלל את הקורנפלור במעט מים כך שלא ישארו גושים ולהוסיפו לסיר הדובדבנים תוך בחישה. לבשל הלאה עד לרתיחה ולעיבוי.
להוריד את הסיר מהאש ולצנן את תערובת הדובדבנים כדקה או שתיים. להוסיף את הג'לטין המומס פנימה ולבחוש עד שנבלע היטב.
לשפוך את תוכן הסיר החם לאט ובזהירות על הבישקוטים ולצנן למספר שעות עד שהתערובת ניקרשה. בנתיים לבשל את רוטב הוניל. אם יש שקיות פודינג וניל מוכן לבשל לפי ההוראות על גבי השקית רק, להוסיף לכמות החלב הרשומה על גבי השקית, עוד ½ כוס חלב כדי שיווצר פודינג נוזלי יותר. אם אין פודינג בשקית, להישתמש בקורנפלור. להרתיח ¾ ליטר חלב בסיר. רבע ליטר חלב להכניס לקערה, להוסיף קורנפלור ולערבב היטב כך שלא ישארו גושים. כשהחלב שבסיר מתחמם, להוסיף סוכר ומקל וניל או שקית סוכר וניל וכשהחלב מתחיל לעלות למעלה, להוסיף את תערובת החלב עם הקורנפלור. להמשיך לבשל תוך כדי ערבוב עד שהפודינג התעבה. להוריד מהאש ולצנן – כדי שהרוטב שנוצר לא יקבל קרום לא רצוי, רצוי להכניס את סיר הפודינג לתוך סיר עם מים קרים ולערבב קלות עד שהצטנן. להקציף את השמנת המתוקה ולערבב היטב עם הפודינג הקר. להניח מכוסה במקרר עד שהעוגה ניקרשה.
כשהעוגה התקררה והפכה לקרושה, לחתוך ממנה חתיכות כאוות נפשכם, להניח על גבי צלחת הגשה ולהזליף מרוטב הוניל על גבי כל חתיכה.
שיערב לכם.