פלאפל
זהו אחד המתכונים שבגללו אני מחזיקה מטחנת בשר חשמלית בבית. מכשיר נהדר שמשמש אותי לטחינת דברים רבים כמו בשר, דגים, ירקות למיניהם וחומוס לפלאפל…
שיר הפלאפל ידוע ומוכר להרבה מאוד אנשים. אנחנו ילידי שנות החמישים והשישים גדלנו עליו וגם על הפלאפל. הפלאפל בארץ עבר תקופות שונות לפי מצבה הכלכלי של המדינה. היום, הוא עדיין המאכל הטעים ביותר שיש בארץ ובכל העולם הוא ידוע כמאכלה הלאומי של ישראל.
במשך שנות חיי בגרמניה היכרתי אנשים רבים ולמדתי מכל אחד מהם, כמעט, משהו על בישול, או קיבלתי מתכון מעניין. וכמובן הפלאפל היה הלהיט.
ביום מן הימים היכרתי ישראלית נחמדה, שגילתה לי את רזי הכנת הפלאפל לפי מתכון של אביה, שהיה בעל דוכן לפלאפל בארץ.
הכמות כאן היא ל 45 כדורים
עם קצת חשבון ניתן להכפיל לשלש או לחלק לפי ראות עיניכם…
בכל שוק ניתן להשיג מכשיר קטן, או גדול, או שניהם יחד, להכנת כדורי הפלאפל ונוח מאוד להחזיק מכשיר כזה בבית גם לדברים אחרים…
החומרים:
כוס גרגרי חומוס לא מבושלים (כוס שמכילה 250 מ"ל).
חופן עלי פטרוזיליה טריים.
חופן עלי כוסברה טריים.
4 שיני שום.
מלח ופלפל שחור לפי טעם.
חצי כפית אבקת כמון.
חצי כפית אבקת קוסברה.
אם אוהבים פלאפל חריף ניתן להוסיף רבע כפית סחוג.
כף קמח.
¼ כפית אבקת אפיה.
1 כף פירורי קמח מצה.
2-3 כפות מים.
מים ו ½ כפית אבקת אפיה להשריית החומוס בלילה.
אופן ההכנה
להכניס את גרגרי החומוס לסיר ולמלא אותו במים הרבה מעבר לגרגרי החומוס, להוסיף למים חצי כפית אבקת אפיה, לכסות ולהשהות ללילה.
למחרת, לשטוף היטב את החומוס ולסנן היטב. להכין את שאר החומרים בהשג יד. את התבלינים, הקמח ופרורי קמח המצה. לשים בצד עד לשימוש. לא לבשל את גרגרי החומוס!!! להעביר את גרגרי החומוס יחד עם הפטרוזיליה, השום והקוסברה פעמיים דרך מטחנת הבשר – פעם דרך החורים הגדולים ופעם דרך החורים הבינוניים. אפשר להשתמש גם במקסר רגיל ולרסק את החומוס עם ירק התיבול והשום בסכין של המקסר.
להכניס לקערה. להוסיף את שאר החומרים עם רבע כפית אבקת האפיה והתבלינים ולערבב היטב. להשהות כחצי שעה ולהוסיף מעט קמח מצה אם העיסה נוזלית מידי או קצת מים אם העיסה יבשה מידי ומתפוררת – העיסה צריכה להיות מפוררת אבל צמיגית קצת כדי שהפרורים יחזיקו אחד את השני.
לחמם שמן בסיר קטן – לא חייב להיות בסיר עמוק, חבל על השמן, אפשר לטגן את הכדורים אפילו במחבת קטנה ועמוקה מספיק כך שהשמן מכסה את כדורי הפלאפל וניתן בקלות להופכם. וליצור בעזרת מכשיר הפלאפל כדורים ולטגנם לצבע חום זהוב.