קוגל אטריות מתוק
קוגל אטריות הוא מאכל פולני מאוד וצריך קצת מיומנות כדי להכין אותו. את המתכון למדתי משכנה פולניה שהייתה שומרת עלי לפעמים כשאמא שלי הלכה לעבודה בערבים כדי למיין את המכתבים של בית ישראל… השכנה הזו הייתה מבוגרת מאוד, היא ובעלה היו כמו סבתא וסבא בשבילי. אצלה למדתי להכין דברים טעימים ובין היתר גם קוגל. הן של אטריות והן של תפוחי אדמה.
הבעיה עם קוגל האטריות הייתה תמיד האפיה. האטריות יוצאות תמיד יבשות מאוד וצריך היה למצוא לזה פתרון איזה שהוא. את המשהו המיוחד אירגנה לי אישתו השניה של אבי ז"ל.
לפני שהיו תנורים, הכינו את הקוגל הזה, כמו גם את קוגל תפוחי האדמה, בתוך מחבת גדולה ועמוקה שכוסתה במכסה.
כשצד אחד של הקוגל היה כהה ומטוגן היטב, היו הופכים את הקוגל לצידו השני להמשך הטיגון.
היום ניתן לעשות זאת בלא הרבה מאמצים גם בתנור האפיה…
אבל, אם לאמר את האמת, הרי שהטוב ביותר הוא לטגן את הקוגל על כירת הבישול בתוך מחבת מכוסה, על אש בינונית קטנה, לאט ובסבלנות וכשצד אחד מקבל את הצבע החום האופייני, להפוך את הקוגל לצידו השני או למחבת שני באותו הגודל, להוסיף קצת שמן ולהמשיך בסבלנות לטגן גם את צידו השני כשהמחבת גם כן מכוסה.
להפוך את הקוגל זה אמנם מבצע קצת קשה אבל, מבחינת הטעמים, מישתלם ביותר לטגנו על מחבת.
החומרים:
1 חבילה אטריות רחבות.
3-4 תפוחי עץ גרני סמית.
2/3 כוס סוכר.
4 ביצים.
1 שקית סוכר וניל.
½ כפית קינמון.
שקית צימוקים לפי הטעם ולמי שאוהב…
2 כפות מיץ לימון.
שמן לטיגון או אפיה – לא שמן זית.
לבחירה:
תוספת של כוס שמנת חמוצה לתערובת האיטריות.
אופן ההכנה:
לבשל את האטריות כפי שכתוב על האריזה. לסנן ולשטוף במים קרים.
(לשטוף במים קרים כדי לצנן את האיטריות כי מוסיפים להן ביצים טריות וכשביצים טריות ניפגשות במשהו חם הם ניקרשות והופכות לביצים קשות אז זהירות עם איטריות חמות…)
לקלוף את התפוחים, לגלען, לחתוך לקוביות קטנות ולטגן על מחבת בלי שמן אבל, עם 2 כפות מיץ לימון ו 3 כפות סוכר עד שקיבלו צבע קרמל.
לצנן ולהוסיף את התפוחים לאיטריות. לערבב היטב.
להוסיף לאיטריות את כל שאר החומרים שנותרו ולערבב היטב. לשמן היטב מחבת שניתן להכניסה לתנור או תבנית אפיה בינונית, לשפוך לתוכה את תערובת האיטריות לשמן טיפה את האיטריות גם מלמעלה ולאפות 40 דקות בתנור בחום בינוני כ 160 – 170 מעלות. טעים חם וקר.